Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Határtalanul

Erőss diákok barangolása Erdélyben

 

A püspökladányi Erőss Lajos Református Általános Iskola hetedikes diákjai a Határtalanul! pályázati program keretében juthattak el Erdélybe május 18-22. között. Az utazást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta. A kiutazó 27 diák és 3 pedagógus irodalmi és történelmi emlékhelyeket kerestek fel Nagyváradtól Kolozsváron át Aradig.

Nagyváradon Szent László nyomában idéztük meg a múltat a székesegyház és a vár látogatásával. Szacsvay Imre szobránál koszorút helyeztünk el, emlékezve a magyar szabadságharc egyik kiemelkedő személyiségére, kinek csak „egy tollvonás volt bűne”.

Tordán járva nemcsak Erdély legérdekesebb természeti látnivalóit (a sóbánya és a Tordai-hasadék) csodáltuk meg, hanem azt a templomot is, ahol 1568-ban a vallásszabadságot mondták ki.

Nagyenyeden a Kollégium, a vár, a templom ódon falai, az idegenvezető érdekes történetei segítettek visszatekinteni a múltba, Bethlen Gábor korába. A nagyenyedi hetedikes diákokkal közös programok is voltak: táncház, vetélkedő, kirándulás Torockóra, túra a Székelykőre. Együtt elevenítettük fel a – Jókai Mór elbeszéléséből már megismert – két fűzfa történetét.

Kolozsvárra érve újabb történelmi, vallási és irodalmi emlékhelyek következtek: Mátyás szülőháza és szobra, a Farkas utcai református templom, majd a Házsongárdi temető.

A megemlékezés koszorúit helyeztük el Gyulafehérváron, a nagy múltú katedrálisban, Hunyadi János végső nyughelyénél.

A tanulmányi kirándulás utolsó napján még a „várak királyát” (Vajdahunyad) és a Kőmíves Kelemen balladájából már ismert Déva várát is megtekintettük. A hazafelé tartó úton az 1848-49-es eseményeket és a vértanúk emlékét idéztük fel Aradon.

A lenyűgöző erdélyi tájat, a történelmi levegőjű városokat, falvakat, az ottani magyarok vendégszeretetét, közvetlenségét, az átélt kalandokat hálás szívvel fogjuk őrizni mindannyian még nagyon sokáig.

 

                                                                          Biróné Szabó Brigitta

                                                                                 osztályfőnök

 

 

1. nap: Nagyvárad, Tordai sóbánya, Ótorda, Nagyenyed

Dátum: 2016.05.24
Fénykép: 80
Mappák: 0

2. nap: Kolozsvár, Tordai-hasadék, Nagyenyed

Dátum: 2016.05.24
Fénykép: 109
Mappák: 0

3. nap: Torockó, Torockószentgyörgy, Nagyenyed

Dátum: 2016.05.24
Fénykép: 73
Mappák: 0

5. nap: Vajdahunyad, Déva, Marosillye, Arad

Dátum: 2016.05.24
Fénykép: 70
Mappák: 0

Bemutató óra

Dátum: 2016.06.06
Fénykép: 27
Mappák: 0

Előkészítő óra

Dátum: 2016.05.24
Fénykép: 54
Mappák: 0

Nemzeti összetartozás - Határtalanul

Dátum: 2016.06.06
Fénykép: 201
Mappák: 0

Záró óra

Dátum: 2016.05.24
Fénykép: 66
Mappák: 1
 

    Fényképek

  •