Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Suliújság

Beszámoló a Suliújságról

Az Erőss Lajos Református Általános Iskolában már régóta terveztük iskolaújság megjelentetését, most kiváló alkalmat adott erre a Digitális Témahét. A témahét weboldalán találtam rá a Suliújság projekttervre, ezt felhasználva, saját ötletekkel kiegészítve, átdolgozva készültem fel a terv megvalósítására. A projektben a 7.a osztályba járó 27 tanuló vett részt, 3 napon keresztül, 18 órában április 4-8-ig.

A diákok csoportokban dolgoztak, játékosan megismerkedtek publicisztikai műfajokkal (LearningApps-feladatok), internetes újságokat kerestek. Ötletbörzével összegyűjtöttük, milyen témákról olvasnának szívesen, milyen rovatok legyenek az újságban. Ezután kiosztottuk a csoportfeladatokat, a gyerekek pedig egymás között osztották fel a csoporton belüli feladatokat.

A suliújságnak nevet választottunk: Erőss Lapozgató. A közös munkánk kezdetén e-mail címet hoztunk létre, és egész héten a Google Drive felületén gyűjtöttük a gyerekek által megírt cikkeket, fotókat. A projekt során használt eszközök, webcímek összegyűjtésére a Symbaloo-t használtuk, ez nagyban meggyorsította a munkát, hiszen így a diákok mindent egy helyen találtak meg. A Class Dojo-t is alkalmaztam az értékelés során, ezt nagy örömmel fogadták a tanulók. Ez a játékos alkalmazás motiválta őket, hiszen pontokat szerezhettek az elkészített feladatokért, jó magatartásukért. Az okostelefonokra telepített alkalmazás segítségével pedig követhették, hogyan teljesítettek aznap, illetve egész héten. A tanulók saját digitális eszközeiket és az iskolai laptopokat használva elkészítették az újságba szánt cikkeiket. Jegyzeteiket a OneNote-ban készítették, majd Wordben szerkesztették meg a végleges szöveget. A helyesírás ellenőrzését pedig az MTA online oldala segítette. A Microsoft Publisher használatával végeztük a szerkesztést, ez a program nagyon megtetszett a gyerekeknek, sok lehetőséget adott a kreativitásuk kibontakoztatására.

Az újságban külön rovat készült a Digitális Témahét projektjeiről, de az iskolai aktualitásokról, a versenyeredményekről is beszámoltunk. Az egyik csoport interjút készített iskolánk igazgatónőjével. Helyet kapott a lapban film- és blogajánló, költészet napi rejtvény, angol nyelvi sarok és a tanáraink kedvenceit bemutató rovat is. Sok fotót készítettek a gyerekek a telefonjaikkal a cikkekhez kapcsolódóan, nehéz volt a válogatás, végül melyek kerüljenek az újságba.

A közös munka zárónapján még látogatók is érkeztek a szerkesztőségünkbe: igazgatónő és a vezetői tanfelügyeletet végző két pedagógus is bepillantott a tantermünkben folyó munkába. A projekt zárásaként az elkészült újságot a Hektográf nyomdában nyomtathattuk ki, így a tanulók is láthatták, hogyan készül az újságunk nyomtatott verziója. Nagy öröm volt látni, hogy mennyire várták a gyerekek a „végeredményt”, amiért egész héten aktívan, lelkesen tevékenykedtek. A suliújságot tanulóink a költészet napi műsor után osztották szét az iskola diákjai és tanárai között.

Az eddig említett programokon, eszközökön kívül munkánkat még a Google fordító, online szótárak, interaktív tábla, projektor és fényképezőgép használata is segítette. A projekt során a magyar nyelv és irodalom, történelem, informatika és angol nyelv tantárgyak integrációját valósítottuk meg.

A munkánkat segítette Oborzil Gabriella angoltanár, Ráczné Kövesi Klára informatikatanár, Kiss Zsuzsanna pedagógiai asszisztens, Bárány Péter rendszergazda és Fekete Csilla iskolatitkár, segítségüket ezúton is köszönöm.

A Digitális Témahét, a Suliújság projekt lehetőséget adott diáknak és tanárnak, hogy átélje az alkotó munka örömét, megtanuljunk együttműködve, csapatban dolgozni, és igénybe vegyük az IKT nyújtotta lehetőségeket.   

                                                              Biróné Szabó Brigitta

 

Erőss Lapozgató

 

English corner

2016.04.08
0
0