Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajt-túra

Karácsony Sándorra emlékeztünk

(meg ami belefért a délelőttbe…)

 

     A január 24. péntek délelőttöt Báránd és Földes néhány aktuális érdekességének megtekintésére szántuk.

Busszal indultunk Bárándra, ahol a Múltunk házában Koroknai Béla várt bennünket, aki nagy szeretettel beszélt az általuk gyönyörűen kialakított hagyatékról. Előbb a 132 db-os írógépgyűjteményt mutatta be, többek között Karádi Katalin és Csortos Gyula írógépét. A második szobában karácsonyra készített mézeskalács-kiállítást, és az ütőformákat is láthattuk. A harmadik szobában egy régi fodrászüzletet, egy működő szövőszéket, egy méhészet makettjét és egyéb kellékeit láthattuk.

A nagyteremben a parasztház kellékei, a mezőgazdasági munkák különböző fázisai és a falusi folklór hagyatéka nyújtott felejthetetlen élményt.

A folyosón több mint 50 olyan fotó van kinagyítva, amiből nagyon jól lehet olvasni, hogyan éltek, öltözködtek, dolgoztak és szórakoztak a bárándiak.

Meleg szívvel és egy iskolai évkönyvvel köszöntük meg Béla bácsinak a színes és szíves tárlatvezetést.

Utunkat Földesre folytattuk, ahol egy szerény körülmények között élő család a sajtkészítés rejtelmeibe avatott be bennünket. Nagyon szűknek bizonyult 25 főnek a kis konyha, de egy idő után valahogy kitágult a tér amikor, a kínáló tálakból –főleg a fiúk-falták a finomabbnál finomabb sajtokat. Fokhagymás, lilahagymás, kapros, füstölt, és még vagy négyféle! Sajtkóstolás közben az udvart, istállót és a takarmányos színt is megtekinthették a gyerekek. No, meg a család öt macskáját! A tulajdonos 25 éve foglakozik sajtkészítéssel, aki szakszerű előadást és bemutatót tartott, mivel lehet a sajt állagát, keménységét, és természetesen az ízét alakítani. Hálásan megköszöntük a lehetőséget, és azt külön is, hogy a bőséges kínáló tálak tartalmát magunkkal vihettük.

 

Földesi utunkat elsősorban Karácsony Sándor miatt ütemeztük erre a napra. Karácsony Sándor Földes szülöttje, és január 10-én volt a születésnapja. Honi és nemzetközi munkássága apropóján a pedagógia és a filozófia területén elért eredményi okán a Magyar Kultúra napján minden évben országosan 10 pedagógus kap Karácsony Sándor Emlékplakettet.

Ezért mutattuk meg életútjának, hagyatékának egy szerény szeletét a helyi iskola igazgatónőjével közösen, és ezért kötöttek egy nemzeti színű szalagot Karácsony Sándor-idézettel a gyerekek a „kopjafájára”:

„Az, hogy MAGYAR nem faj, nem vér, hanem lélek dolga.”

Igazgatónőnek megköszöntük a lehetőséget, és egy iskolaévkönyvet hagytunk emlékbe.

Visszaérve az iskolába, a gyerekek azt kérték az osztályfőnöküktől, hogy máskor is jöhessenek velem kirándulni.

Ez a napjuk minden bizonnyal „sajt túra”-ként kerül be az emlékezetükbe.

Magyari Lajos
presbiter