Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Magyar kultúránk határtalan gyökereinek megismerése 2016. október 21 - 24.

hatartalanul_logo.jpg

 

 

 

Cikk:

reformatusok-lapja-lx.-evf.-47.-szam-2016.-november-20..jpg
Reformátusok Lapja LX. évfolyam, 47. szám, 2016. november 20.

 

 

 

 

dsc_0874-szerk.jpg

 

Erőss diákok kirándulása – Határtalanul

A püspökladányi Erőss Lajos Református Általános Iskola 7. osztályos diákjai 4 napos kiránduláson vettek részt október 21-24 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul pályázat segítségével.

Magyar kultúránk irodalmi és történelmi gyökereinek felkeresését tűztük ki a kirándulás céljának és ezt éltük át több helyszínen is. Péntek reggel Püspökladányból elindulva Nagyvárad volt első állomásunk, ahol Ady Endre költészetét idéztük fel, több helyszínen is, megkoszorúztuk Szacsvay Imre szobrát, felkerestük a várat, gyönyörködtünk a sétálóutca és a központ szépséges épületeiben, a Szigligeti Színházban, majd a Szent László Székesegyháznál és a püspöki palotánál megemlékeztünk Szent László király történelmünkre gyakorolt hatásáról. Érmindszenten Ady szülőházában szavalták a tanulók a költő Séta a bölcsőhelyem körül című költeményét.

Szombaton Máramarosszigetre utaztunk, ahol a gyönyörű református templom megtekintése után sétára indultunk, mely során eljutottunk a Malom-kertig, kívülről megnéztük a hírhedt kommunista börtön épületét, amiben ma múzeum működik, felkerestük Leövey Klára végső nyughelyét a temetőben, emlékoszlopánál is megemlékeztünk munkásságáról, az idegenvezetőtől hallottunk a város kulturális, vallási sokszínűségéről és a jelentős szerepéről, amit  a 19. sz végén, 20 sz. elején Magyarország kereskedelmi életében betöltött.

Vasárnap, október 23-án, nemzeti ünnepünkön Istentiszteleten vettünk részt a szatmárnémeti Láncos Templomban. Kirándulásunk talán legemlékezetesebb pillanatait itt éltük át, a templom előtti Kölcsey-szobor mellett, ahol tanulóink elszavalták nemzeti imádságunkat, a Himnuszt, teljes terjedelmében. Az ünnepi Istentisztelet percei alatt átélhettük, hogy bár a történelem mély sebet ejtett hazánk testén, de magyarul könyörgünk Istenhez a református templomokban, magyarul imádkozunk és magyarul énekelünk, összetartozunk határon innen és túl, határtalanul!

Koltón a Teleki-kastély szobáiban tett séta során kaptunk kedves idegenvezetőnktől rengeteg új ismeretet Petőfi Sándor költészetéről, a Szendrey Júliával itt töltött mézeshetekről. Magyartanárnőnk tolmácsolásában meghallgattuk Petőfi Szeptember végén című költeményét, s bizonyára úgy fogják tanulni ezt a verset diákjaink, hogy felidézik majd a helyszínt, az ablak előtt nyíló kerti virágokat, a bérci tetőt is. Nagybányán az Európa szerte híres Ásványmúzeumban bemutatott közel 1900 kőzet leírhatatlan szépsége kápráztatott el, majd rövid séta után a református templomot is megtekinthettük.

Hétfő délelőtt találkoztunk a Szatmárnémeti Kölcsey Főgimnázium hetedikes osztályával. A közösen töltött órák arra indítanak bennünket, hogy a kapcsolatot továbbra is fenntartsuk. A város nevezetességei közül a legkiemelkedőbb a Vécsey-kastély volt, mint a szatmári béke megkötésének helyszíne.

Hazafele Nagykárolyban álltunk meg, a református templom megcsodálása  után koszorút helyeztünk el a templomkertben álló Károlyi Gáspár szobornál, felidézve a munkásságának, a magyar nyelvre lefordított teljes Bibliának a kiemelkedő hatását a kultúránkra. A Károlyi-kastélykertben tett séta után sok-sok felejthetetlen élménnyel gazdagodva indultunk haza, Püspökladányba.

Hálásak vagyunk a pályázati lehetőségért és a támogatásért, hiszen ezáltal juthattak el tanulóink nemzetünk jelentős történelmi és irodalmi emlékhelyeire. És hálásak vagyunk Istennek, aki vigyázó szeretetével végigkísérte utunkat, áldása segített a tervezett kirándulás megvalósításában és sok élménnyel, emlékkel megajándékozott. „ Áldjad Őt, mert az Úr mindent oly szépen intézett...” mi  is valljuk tanulóinkkal együtt a 264. dicséretünk  bizonyságát.

 

                                                       Pelláné Ábrám Anikó                                                                                         református lelkipásztor

 

 

 

Képek:
https://erossreformatusiskola.eoldal.hu/fenykepek/hatodik-tanev-2016-2017./iskolai-rendezvenyek--programok/hatartalanul/

 

Videó:
https://www.youtube.com/watch?v=YzflC8FlcWI