Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Erőss diákok barangolása Erdélyben 2016. május 18 - 22.

 

hatartalanul_logo.jpg

 

 

Cikk:

reformatusok-lapja-lx.-evf.-24.-szam-2016.-junius-12.-szerkesztett-kicsi.jpg
Reformátusok Lapja LX. évfolyam, 24. szám, 2016. június 12.

 

dsc_0073.jpg

 

Erőss diákok barangolása Erdélyben

 

A püspökladányi Erőss Lajos Református Általános Iskola hetedikes diákjai a Határtalanul! pályázati program keretében juthattak el Erdélybe május 18-22. között. Az utazást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta. A kiutazó 27 diák és 3 pedagógus irodalmi és történelmi emlékhelyeket kerestek fel Nagyváradtól Kolozsváron át Aradig.

Nagyváradon Szent László nyomában idéztük meg a múltat a székesegyház és a vár látogatásával. Szacsvay Imre szobránál koszorút helyeztünk el, emlékezve a magyar szabadságharc egyik kiemelkedő személyiségére, kinek csak „egy tollvonás volt bűne”.

Tordán járva nemcsak Erdély legérdekesebb természeti látnivalóit (a sóbánya és a Tordai-hasadék) csodáltuk meg, hanem azt a templomot is, ahol 1568-ban a vallásszabadságot mondták ki.

Nagyenyeden a Kollégium, a vár, a templom ódon falai, az idegenvezető érdekes történetei segítettek visszatekinteni a múltba, Bethlen Gábor korába. A nagyenyedi hetedikes diákokkal közös programok is voltak: táncház, vetélkedő, kirándulás Torockóra, túra a Székelykőre. Együtt elevenítettük fel a – Jókai Mór elbeszéléséből már megismert – két fűzfa történetét.

Kolozsvárra érve újabb történelmi, vallási és irodalmi emlékhelyek következtek: Mátyás szülőháza és szobra, a Farkas utcai református templom, majd a Házsongárdi temető.

A megemlékezés koszorúit helyeztük el Gyulafehérváron, a nagy múltú katedrálisban, Hunyadi János végső nyughelyénél.

A tanulmányi kirándulás utolsó napján még a „várak királyát” (Vajdahunyad) és a Kőmíves Kelemen balladájából már ismert Déva várát is megtekintettük. A hazafelé tartó úton az 1848-49-es eseményeket és a vértanúk emlékét idéztük fel Aradon.

A lenyűgöző erdélyi tájat, a történelmi levegőjű városokat, falvakat, az ottani magyarok vendégszeretetét, közvetlenségét, az átélt kalandokat hálás szívvel fogjuk őrizni mindannyian még nagyon sokáig.

 

                                                                          Biróné Szabó Brigitta

                                                                                        osztályfőnök

 

 

Képek

https://erossreformatusiskola.eoldal.hu/fenykepek/otodik-tanev-2015-2016/iskolai-rendezvenyek--programok/hatartalanul/

 

 

Videó
https://www.youtube.com/watch?v=Ukt6X1qBgZE