Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Könyvajánló

Bosnyák Viktória kortárs gyermekíró, lektor, műfordító, aki többször is járt már városunkban a Gyermekkönyvtár lelkes dolgozóinak (Eszter néninek és Tünde néninek) meghívására. Most az ő műveit ajánljuk figyelmetekbe. Talán lesz, akinek már ismerősek lesznek a következő regények.

 

Bosnyák Viktória:
Tündérboszorkány

tunderboszi.jpg

A Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában különös dolgok történnek. A könyvtáros nénit, Morcz Arankát, aki mindig morcos, sokan igazi boszorkánynak tartják. De Laci meg az ikerlányok, Sári és Dóri szerencsére nem ijedősek. Na, és persze nem is minden az, mint aminek látszik...

 

Bosnyák Viktória:
Klott Gatya, ne fárassz!

Tudod mi az klottgatya? Múlt századi tornanadrág. Hát azt, hogy kicsoda Klott Gatya?klottgatya.jpg Nagydarab, szőrösszívű, múlt századi tesitanár, a Békés Utcai Általános Iskolában. Örülhetsz, ha személyesen nem volt még hozzá szerencséd, vagyis inkább szerencsétlenséged. (Hacsak nem olvastál rémtetteiről a Tündérboszorkány című könyvben.) Bezzeg szegény ötödik dések! Nekik szeptembertől éppen Klott tanár úr az osztályfőnökük. A könyv végére kiderül, sikerül-e kiutálniuk Klott Gatyát a Békésből, vagy békét kötnek az ország legrémesebb pedagógusával.

 

Bosnyák Viktória:
Analfa visszatéranalfa.jpg

Analfa csapata akcióba lendült. Úgy tűnik, a Muci nénik is megjelentek a színen, de nem mutatkoznak. Mindenesetre valami „bűzlik” a konyha körül. Író Dalma pedig folyton gyanúsan kavar az írók feje felett. Itt valami készül…

 

Hamarosan folytatjuk, addig is itt olvasgathattok tovább...

.........................................................................................................................................................................................................

 

Tóth Tibor:bk074021nagy.jpg
Kamaszpárbaj

A párbaj tárgya, mint legtöbbször, most is egy hölgy. Vicuska, a legcsinosabb fruska a nyári természetjáró táborban. S a párbaj feltételei? Nem éppen veszélytelenek. Egy feltáratlan öreg barlangon kell átjutniuk a küzdő feleknek, s aki gyorsabbnak bizonyul, azé lesz a győzelem. Pontban éjfélkor, egyedül kell belépni a barlang nyílásán…
Amikor egy váratlan sziklaomlás életveszélybe sodorja az elsőként vállalkozó Csukás Balázst, csupán az ellenfél, Molnár Marci bátorsága és ügyessége mentheti meg.
Ha az olvasó végigizgulta hőseinkkel a veszedelmes barlangkalandot, bizonyára egyetért velünk abban, hogy a párbajra kelt ifjak korunk igazi lovagjai.

 

Salyámosi Éva:kiszeretne1.png
Ugyan, ki szerethetne engem...
(Peti és Petra története)

Peti és Petra testvérek, akiket édesanyjuk egyedül nevel. Ez a történet arról szól, hogy miként mutatkozik be Isten egy olyan gyermeknek, aki soha az életében nem hallott róla. Az izgalmas és megható, olykor tudományos, máskor nagyon gyermeki megközelítés egy sodró lendületű, ugyanakkor lassan formálódó, de mély változást mutat be. Eredményeként a szívek meggyógyulnak, az érthetetlen kérdésekre válaszok érkeznek, az igazi szeretet beköltözik az otthonukba, és megismerik az igazi szeretetet.
Ajánljuk ezt a könyvet minden gyermek és felnőtt olvasónak. Azoknak, akik még nem Isten gyermekei, mert megismerhetik az Úr Jézus különös útjait, és azoknak is, akik már Petivel és Petrával együtt megszerették mennyei Édes Atyjukat.

(Evangéliumi kiadó) 160 old. ára: 1.200-ft

 

Vojtech Steklac: A négy rosszcsonta4rosszcsont.jpg

Milyenek a cseh kisiskolások? Olvasd el a négy rosszcsont történetét, és rájössz, hogy nem különböznek tőlünk. Változatos kalandsorozatból ismerhetjük meg a főszereplő Borik és barátai, Mirek, Csenda, Ales mindennapjait. A történetek hol vidámak, hol meghatóak és az iskolai életről, barátságról, családról és szeretetről szólnak. 
Szórakoztató olvasmány azok a felnőtteknek is, akik elfelejtették, milyen volt gyereknek lenni, hiszen a kíváncsi gyerekek szemszögén keresztül visszautazhatunk az időben. Milyen volt tortát dobálni, pad alatt krimit olvasni, bűvészkedni, a zsebpénz kiegészíteni üzleti praktikákkal, a felnőtteket megtréfálni és a „tanulmányi” kirándulás vagy betegség.
Elek Lívia illusztrációi és olvasóbarát betűtípusa a kisiskolásoknak biztosan meghozza a kedvet az olvasáshoz. Pláne, ha anyuval és apuval együtt nevetnek. A közös olvasás kitűnő alkalom a saját családtörténeteink összegyűjtésére és átörökítésére.

 

A rejtőzködő bibliafordító - életrajzi könyv Károlyi Gáspárrólkarolyifed.jpg

Ki volt Károlyi Gáspár?

Nagyon keveset tudunk róla: úgy tűnik azért, mert szándékosan a háttérbe vonult. Még neve írásmódja sem biztos: nem tudjuk, hogy a bibliakiadások címlapjának higgyünk-e, amelyek a 17. század vége óta „Károli”-ként nevezik meg, vagy gönci szobrának feliratát vegyük alapul, ahol „Károlyi” olvasható?

A nehézségek ellenére mégis van mire támaszkodni, mivel a 19. század végének kutatása összegyűjtötte a legalapvetőbb adatokat; a vizsolyi Biblia megjelenésének háromszázadik, háromszázötvenedik és négyszázadik évfordulója pedig ébren tartotta a tudomány, illetve a szélesebb közvélemény érdeklődését. A 20. század végén és a 21. század elején új források is előkerültek, s ez lehetővé teszi, hogy minden eddiginél alaposabb képet kaphassunk a „rejtőzködő bibliafordítóról”.
(Kálvin Kiadó)

 

Szülőknek ajánljuk: a-leves-hazudik.jpg

A leves hazudik avagy  az ételek szép új világa

Vajon mi a közös a csokoládéban, a kutyaeledelben és a szájvízben? Mi az, ami a műsajtban éppúgy benne van, mint a perecben és a fogkrémben?

Egy jó adag kémia adalékanyagokkal fűszerezve: szinte nincs termék asztalainkon és tányérjainkban a modern élelmiszer-feldolgozás közreműködése nélkül.

Madártollból bonbon vagy péksütemény készíthető, zöldborsóból marcipán, baktériumokból kávétejszín vagy krémsajt - az aromák segítségével minden ehetővé válik. Ételeink szép új világában azonban a címzett valahol lemaradt. Ha ételeink csak olyanok mintha, olyan az ízük, mintha, és olyan az illatuk, mintha, akkor szervezetünk is csak úgy fog működni, mintha...

Hans-Ulrich Grimm könyve már szinte legendás beszámoló napjaink élelmiszeriparának milliárdos üzletéről. Mindegy, hogy kenyér, virsli vagy csecsemőeledel, érzékeinket manipulálják és átprogramozzák - a műételek szintjére. A botrány folyamatos, a kockázatokat senki sem ismeri. A könyv aktualizált kiadása számos új adattal szolgál, bemutatja az ámítás szinte hihetetlen trükkjeit, és a mindinkább globálissá váló élelmiszeripar működését. Életünk egyik legfontosabb szegmenséről nyújt olyan információkat, melyeket különben csak a bennfentesek ismernek.

 

Újabb könyveket ajánlunk most figyelmetekbe sok szeretettel, mert: OLVASNI JÓ!

 

 

Érsek Rózsa:
Vidám meseolvasó vidam-meseolvaso.jpg
Az iskolába járó kisdiákok lelkesedéssel és élénk fantáziával fogadják a meséket. Ezt a motiváló erőt használta ki a könyv szerzője, amikor összeállította a Vidám meseolvasót. A rövid, vidám, tanulságos mesék és történetek az anyanyelvi kultúra fejlesztésén túl az olvasás megszerettetésében, a szöveges differenciálás fejlesztésében töltenek be fontos szerepet.
 

Kármán Tibor:
Egy focista naplójábólegy_focistanapl__4f213743f3631_120x1000.jpg

Ifjúsági regény (nem csak) fiúknak.

Dinyó és barátai szeretnek focizni. Egy nap egy lelkész érkezik a faluba, és ez sok mindent megváltoztat a fiúk életében. Naplóformában fociról, barátságról, emberi értékekről, Istenről.

Láttatok már lelkészt focizni? Hát én sokáig nem, de amikor láttam, akkor nemcsak az állam esett le, hanem elkezdtem naplót is írni.
Azelőtt csak focizgattunk Lapátékkal a faluban. Mára igazi focista lett belőlem. De nemcsak a technikám meg az erőnlétem fejlődött, hanem történt akkoriban egy és más ezen kívül is, ami nektek is érdekes és fontos lehet.
Van egy barátom, Kármán Tibor, aki fociedző; ő beszélt rá, hogy adjam oda neki a naplómat, hogy kicsit pofozgassa, és válogassa ki belőle azt, amit érdemes, hogy ti is elolvashassátok.

(Kálvin Kiadó)

 

 

Nyári könyvajánlónkban elsősorban a Városi Tündérkönyvtár ajánlatából válogattunk.
Szeretettel ajánljuk alsósoknak:

Bátky András:
Pipogya, a budapesti medvebatky-andras-pipogya-a-budapesti-medve.jpg

Budapest, napjainkban. Láthatatlanná vált városi vadállatok élnek közöttünk. Békések, jobban félnek tőlünk, emberektől, semhogy megmutassák magukat. Pipogya, a kismackó az utcán sétálva egy nap felfedezi, hogy a láthatatlanság álcája már nem tökéletes - hiszen egy kisgyerek észreveszi őt! Aztán még egy! És még egy! Innentől kezdve az események gyorsan követik egymást. Gyerekek és állatok életreszóló barátságot kötnek, megalakul a VEST (Vadállat Embert Segítő Társaság - vagy inkább Városi Eső Sanyarú Tél?), összeismerkednek a titokzatos Aranykával, a manóval, és egy igen komoly küldetést kell végrehajtaniuk...
(Ezt a könyvet 8-12 éves gyerekek számára ajánljuk.)


Darvasi László: trapiti.jpg
Trapiti, avagy a nagy
tökfőzelékháború

(2002. Az Év Gyermekkönyve-díj)

Egy szép napon egy fura kis manócska bukkan fel a városkában, aki nem tudja, honnan és miért jött, csak annyit tud, hogy Bánatos Olivértől, a magányos és szomorkás festőtől kell segítséget kérnie. Ő Trapiti. De ki tudja, mi az, hogy Trapiti?

Picike Ferike felmászik a fára, és nem hajlandó lejönni onnan. Ühüm bácsi rádöbben, hogy van egy valami a világon, amiről ő sem tudja, hogy micsoda. A Sálkereső Ünnepen megjelenik a felhőutazó, a Nagy Hangosbemondó Ünnepen Virágos Viola bátran viselkedik. Holle mama világhírű tökfőzelékét megkóstolja a Farkas, aki nem akarja megenni Piroskát és a Nagymamát. Nocsak úr csodálkozik, a Pepe testvérek szerencsésen kibékülnek, a városka lakóit mégis furcsa események nyugtalanítják.

Kázmér úr, figyelemre méltó fölfedezést tesz: hamis dolgokat írtak a városka krónikájába. Egy nagyon kedves bácsi jelentkezik Trapitiért. Ő a hírhedt Boleszláv főfelügyelő. A Főfőtanács ki akarja terjeszteni a Nagy Felejtő Mese határait, márpedig ha így lesz, akkor a városka is elvész, vagyis oda kerül, ahol semmi sem számít igazán, ahol nincs könny, és nincs nevetés, ahol nincsenek vágyak, érzések, ahol mindenki tudja a dolgát, soha nem téved, és soha nem késnek az órák.

 

Felsősöknek ajánljuk szererettel:821383_5.jpg

Ficsorné Kapus Mónika: A középső
István boldogtalan. Elege van abból, hogy otthon ő a középső, és az iskolában sem könnyű az élete: nincs igazán barátja, és úgy érzi, a tanárok is pikkelnek rá. Ráadásul egy nap úgy tűnik minden még rosszabbra fordul: ki kell költöznie a szobájából, mert az öreg, beteg Nagymama mostantól náluk fog lakni. A Nagymama jelenléte végül mégis egészen másként alakítja a fiú és az egész család életét.

 

Bálint Ágnes:lepke0.jpg
Lepke  az írógépen

"Az én gyerekszobám a Duna volt" - így kezdődik a könyv, s azután történetek következnek ennek a "gyerekszobának" a játékairól, csigákról, békákról, lepkékről, kismacskákról, kutyákról, malacról - sokféle, szeretettel megfigyelt élőlényről. De hallunk a dunai télről, korcsolyázásról, vízimalomról, csónakázásról is lenyűgözően érdekes, igaz történeteket. Bálint Ágnes természetismerete és -szeretete nyilvánul meg ebben a művében éppúgy, mint a televízió sikeres Kuckó sorozatában...

 

Miklya Luzsányi Mónika előadásán a következő könyvek vásárolhatókabc-lakopark.jpg meg:

Miklya Zsolt könyvei közül:
Ezüstszín fonál                                         
Pityu azt mondja
Történetek a Pirosovibólezstsz-1.jpg
Marci kandúr hazatér
ABC-lakópark
Bibliai kezes-lábas
Úton útfélen


Miklya Luzsányi Mónka könyvei közül:cerka_tinka_es_a_szurke_lord-borito.jpg
Cerka Tinka és a szürke Lord
Zoknimanó és a sulicsoda
Józsua és az állatok
Isten hozott Mandula vitéz!
Isten veled Mandula vitéz!
Mesélő Biblia
Apati szövetége
Csili

 

Miklya Luzsányi Mónika: Egy marék zizi 
Parkletos Könyvesház, Kiskunfélegyháza, 2003.

 

Egy kis családregényt vagy családi kisregényt vehet kezébe az olvasó, ami egy kitárt marokban elfér, akár az a maréknyi zizi, melyet egy zizzent nap éjszakáján sa-031103.jpgzór Isten tenyerébe különös imádságként Nóri, a történet főhőse. Nóri egyébként cseppet sem hősi alkat, családja és munkája között őrlődik, mint minden asszony, de ő megpróbálja mindezt szolgálatból, Istentől kapott feladatként. Csakhát nem mindig sikerül, mindig közbejön valami, egy pisis pelenka, egy ékszerteknőc, vagy egy új pihentetőprogram a számítógépen, és különben is, szegény asszonyt még a Tomi Sztár is húzza. No meg a gyerekek, Hercegnő, akin kiütött a kamaszkor, Zsezse, akinek úgy fáj, hogy el se tudja mondani, Macó, aki már inkább hősi alkat, egyelőre Akhilleuszként, Kicsigyöngy nemkevésbé, aki életét kockáztatja a hernyó-királykisasszonyokért, hogy Koppányról, a bölővezérről ne is beszéljünk.

 

829948_5.jpg

Miklya Luzsányi Mónika: Zoknimanó és a sulicsoda

Kiadó: EGMONT-HUNGARY Kft.

Az iskola egy csodadolog! Főleg, ha az embert Harmat Viola tanító néni tanítja. Ezért várja már Soma is az iskolát. És várja már Mikula, a zoknimanó is, mert nagyon szeretne megtanulni olvasni.

 

 

Döme a 4. b-ben

 
Kálvin Kiadó,Szerző: Sztelek Csilár
 
– Jó reggelt, Döme! Ébredj! – simogatta meg Anya Döme takaró alól kilógó talpát, sajnos teljesen eredménytelenül: válasz helyett csak egyenledome4b.jpgtes szuszogás hallatszott.
– Úgy látom, ez a 4. b-s nem is kíváncsi az osztálytársaira…
Na, erre már megmozdult a takaró.
Tegnap este Döme olyan izgatott volt az iskolakezdés miatt, hogy csak nagy nehezen sikerült elaludnia. Örült, hogy újra találkozhat barátaival, Janóval és Gagával. A Simlis és Deszkás ellen vívott „bandaháborúra” vegyes érzelmekkel gondolt. Egyfelől várta, hogyan fognak a legelképesztőbb módokon borsot törni az orruk alá, másfelől úgy érezte, idén jó lenne már valami újat kezdeni.

Döme iskolás fiúként nemcsak matematikát és természetismeretet tanul, hanem azt is, hogyan lehet Jézus tanítványa a hétköznapokban.

 
 ......................................................................................................................................................................................
 
Szülőknek ajánljuk:
 
 
Házasságkönyv
 
hazassagkonyv_borito_small.jpg
A templomi esküvőn elmondott fogadalom szép és komoly szavai nemcsak az ünnep fényét emelik, hanem egy életen át elkísérhetik a házaspárokat. Új könyvünkben a református házassági eskü minden sorához kapcsolódóan egy-egy bibliai idézet és rövid, személyes vallomás segít bepillantani abba, hogyan fonódik össze két ember közös élete Isten ígéreteivel.
 
Olvasásra és megbeszélésre ajánljuk házasságkötésre készülőknek, valamint házaspároknak, akik szívesen tekintenek vissza az együtt megtett útra és készülnek a folytatásra.
 
 
Mindkét könyv kikölcsönözhető Pelláné Ábrám Anikónál.
 .......................................................................................................................................................................................

 

Sokáig gondolkoztunk, mi is lehetne az a könyv, amit először ajánlunk figyelmetekbe. Végül úgy döntöttünk, hogy a Könyvek Könyvét, vagyis a Bibliát ajánljuk nektek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Persze, a kisebb gyerekeknek a nekik való, szépen illusztrált képes gyermekbibliákat ajánljuk. Íme, néhány a gazdag választékból:

 

1443_1a.jpgbk057451nagy.jpg83608_1a.jpg

 

A Biblia többféle méretben megvásárolható a Lelkészi Hivatalban.

zsebkaroli_small.jpg