Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sztoripercek

Szabó Anna 3. a osztályos tanuló "A legcsaládiasabb sztori" különdíjban részesült.

Szabó_Anna_3a.pdf

 

Marsi Jázmin 4. b osztályos tanuló
"A legízesebb szövegben megfogalmazott sztori" különdíjban részesült.

jazmin-_marsi-sztori.jpg

jazmin-_marsi-sztori-2.jpg

 

Pella Boldizsár Máté 5. a osztályos tanuló "A legszemélyesebb sztori" különdíjban részesül.

Pella_Boldizsár_5a.pdf

 

Kiss Katalin 7. a osztályos tanuló "A legviccesebb sztori" különdíjban részesült.

 

Toronyórát láncostól

 

Azt szeretem a nagy családi ebédekben, amikor a finom ételek, csodás sütik mellett jókat beszélgetünk egymással, és ilyenkor régi történetek is „terítékre” kerülnek. Anyai nagymamám horgosi, ez a kis falu Szegedtől délre, a határ szerb oldalán található. Sokan foglalkoznak ma is gyümölcstermesztéssel, konyhakertészettel, különösen finom paprikát termesztenek, amiből a törtpaprika készül.

Ükapám az 1930-as években festeni segített az egyik testvére házánál, akik nagy paprikatermelők voltak. Neki hentesüzlete volt, de a gazdasági válság miatt be kellett zárnia, és kubikosmunkákból tartotta el népes családját. A létra tetején egyensúlyozott, és a plafont festette éppen, a testvére meg csípőre tett kézzel ecsetelte, hogy milyen lesz a lánya lakodalma, kik lesznek a zenészek, kik a vendégek, és hogy milyen ajándékokra számítanak. A mamám mesélte, hogy akkor egy pár papucsot, egy vizeskancsót meg hozzá két poharat, ilyen nászajándékokat vittek. A testvér meg azt mondta, hogy:

- Gondolkoztam, Imre, hogy ti csak közelebbiek vagytok, hozhatnátok rézüstöt üstházzal, az még nincs a fiataloknak!

Szegény ükpapám mesélte otthon, hogy megfordult vele a szoba ennek hallatára. Hogy mit vittek a lakodalomba ajándékot, én nem tudom, de azóta jár a mondás a családban, ha valaki valamilyen elérhetetlen, lehetetlenül nagy dolgot kíván, hogy ja, meg rézüstöt üstházzal!

 

Burzuk Nóra 7. b osztályos tanuló "A tanulságos sztori" különdíjban részesült.

Burzuk_Nora_7b.pdf

 

dth2020_kituzo_iskola_5x-400.png

 

sztori-percek.png