Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógynövénysarok

 Egészségünk megőrzése minden időt megérdemel. 

Nem pénzkérdés!

Egészségünk megőrzése egyéni felelősség, és kötelesség.
Van egy kedves mondás. „Nekem nagyon kell vigyáznom a testemre, mert nem lesz hol laknom!”
A betegség egyidős az emberrel, a gyógyítás a betegséggel. A kémiai gyógyszergyártás előtt az ember jobbára gyógynövényekkel gyógyította magát.
A gyógyszerként használt kémiai anyagok ismerté vált utó- és mellékhatásai miatt az utóbbi negyven évben, (Németországban 60éve) a gyógynövények ismét az érdeklődés előterébe kerültek.
Sajnos a virtuális világ egyre inkább elvakítja az embereket, elsősorban a fiatalokat, és így szinte minden család követi a divatot, a reklámdömpinget. Földanya gyermekei lennénk, harmóniában kellene élnünk a természettel, testestől-lelkestől. Az emberek kisebbik fele tudja, hogy lelke szerint érdemes élni. Ők elődeik, és Isten ajándékát nem eszköznek tekintik. Tudják: testük, lelkük minden rezdülése fontos, és igyekeznek azt harmóniában tartani. Segítően álnak a környezetükben élők, és a természet felé.
Senki nem tudja magát kivonni, elzárni a szintetikus, kemizált világunktól, de törekedni kell arra, hogy minél jobban ismerjük testünk, szervezetünk működését, és lehetőleg természetes anyagokat fogyasszunk. Igyekezzünk megelőzni a betegségek kialakulását, és lehetőleg ismert (tájegységünkön termelt, termett) növényeket és gyógynövényeket fogyasszunk.
Rengeteg természetes gyógyító eljárás, és gyógynövény létezik, rengeteg kiadvány, könyv jelent már meg ebben a témában. Talán egy – egy szappanoperát, egy-két órás facebook-nézegetést ki lehet hagyni, és egy kicsit az egészségünkkel is érdemes foglalkozni. Nem utólag, mikor már gyötör a láz, stb. Az emberek jelentős része sajnos valóban eszköznek tekinti testét, és úgy kezeli, mint a légzést. Spontán, van, természetes, csak akkor szalad fűhöz-fához, amikor már ágynak esik.
Az Úristen úgy teremtette meg az embert, hogy adott neki tanuló időt. Negyven éves korig szinte büntetlenül ehetünk mindent, mert a szervezetünk mindent megemészt. Sajnos a folyamatos mérgezést egyetlen szervezet sem viseli sokáig. Mesterségesen termelt zöldségekről, gyümölcsökről, a szintetikus, adalékokkal dúsított, tartósító szeres élelmiszerekről, ízfokozókról nem is beszélve.
Ezt a néhány sort annak reményében írtam, hogy egyre többen lesznek azok, akik figyelnek maguk, és családtagjaik, barátaik egészségére.
Szeretet vezesse gondolatod, és cselekedeted!
Magyari Lajos
 

Fiatalodj bodzaszörppel
A tavasz legízletesebb virága kétségkívül a bodza. Elég egy bokor a kertedbe,20130519-ez-zsir-fiatalodj-bodzaszorppel-.jpg és ha leszüretelted a hatalmas fehér virágokat, jó pár üveg bodzaszörpöt készíthetsz. Az íze mellett pedig a szervezetedre is jó hatással van az elkészített nedű.
A bodzacserje vagy -fa a 6 méter magasságot is elérheti. Krémszínű virágai lapos bogernyőbe tömörülnek, és bódító, édeskés illattal lengik be a növény környezetét. Amikor a virágok teljesen kinyíltak, akkor érdemes leszedni, és szörpöt vagy egyszerű, vízben áztatott bodzalevet készíteni belőle. Arra figyelj oda, hogy védett helyről szedd a növény virágát, és ne forgalmas út mellől, ahol autók járnak és a kipufogógáz szennyezi a virágokat. A bodzának elsősorban a virágát ismerjük, pedig a bogyóját a természetgyógyászatban előszeretettel alkalmazzák, ugyanis a kissé fanyar, keserű, csípős ízű termés hűsítő hatású és gazdag C-vitaminban.
 
A bodza legismertebb hatásai
Immunrendszer-erősítő, ezért influenzás és megfázásos megbetegedésekben kiválóan alkalmazható. Enyhíti az orrfolyás, a köhögés és a torokfájás tüneteit, a lázat pedig az izzasztó hatásának köszönhetően csillapítja. Méregtelenítő hatása mellett a gyulladásokat is csökkenti és külsőleg alkalmazva a pattanásokat is szárítja. A vesékre is remek gyógyír vízhajtó tulajdonságának köszönhetően. A fogyókúrában is segítségül hívhatod a bodzaszörpöt, mert koleszterincsökkentő hatása jól kombinálható a diétákkal.
Tudtad?
A bodza öregedésgátló hatással is rendelkezik, mert antioxidáns flavonoidot tartalmaz. Tavasszal, amikor kinyílnak a bodzavirágok, érdemes minden nap egy-két pohár bodzalevet elfogyasztanod, hogy a bőröd és a szervezeted új erőre kapjon.

Így használd a bodzát:
Bodzatea
Forralj fel 3-5 g szárított virágot 1 bögre vízben, és főzd 10-15 percig. Naponta háromszor is ihatod ezt az italt.
Egyszerű bodzaital
A friss virágból 5-6 darabot tegyél 2 liter hideg vízbe 1-2 szelet citrommal, áztasd 5-10 órát, majd öntsd üvegekbe, tedd a hűtődbe és 1-2 napon belül fogyaszd el.
Bodzaszörp
Hozzávalók:
 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10548475_629797917059862_122220278_n.jpg dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát. Elkészítése:Hideg vízben mosd meg a bodzavirágokat. Tegyél fel forrni 5 liter vizet, amelybe keverj el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáld egy edényben, majd ha kész, önts rá 1 liter vizet. Ne ijedj meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsd össze, és együtt forrald fel. Miután kihűlt a szirup, tedd bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyd összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergesd. Szűrés után öntsd tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyaszthatod.
Több lehetőség van. Én pl. szárítom a virágot, és azt teszem üvegbe. Így egész évben akkor készítünk szörpöt amikor szeretnénk, akár egy liternyi mennyiséget tartósítószer nélkül!